Plaça Esplanada, 5 - 07720 Es Castell - Telèfon: 971 36 51 93 - Fax: 971 36 54 12
 
 
     
Consultes i suggeriments
 
 
Seu Electrònica


Indicadors de Transparència

Ràdio

WebCam Sant Jaume


Certificat de resident per a viatjar
Carpeta Ciutadana
Bústia de SuggerènciesComerços

Perfil del contratant
Policia Local
Proteccio civil
Escola de Música


Residus Sòlids Urbans
LOGO
          

CASTELL DE SANT FELIP

caption
A plan of St Philips Castle and fortifications


Plànol britànic del segle XVIII:
A plan of St Philips Castle and fortifications
in the island of Minorca 
(1780) per Faden 


Visita nocturna Galeria subterrània
A la riba sud de la boca del port de Maó es construí a mitjan segle XVI, seguint la traça de l’enginyer italià Juan Bautista Calvi, el Castell de Sant Felip. Es tractava d’un castell amb quatre baluards units per cortines, envoltats d'una estret i profund fossat excavat a la pedra. Més tard, al segle XVII, s'amplià cobrint les cortines per revellins a l’altre costat del fossat, i el conjunt va ser envoltat de camí cobert, estacada i glacis.

Al 1708 Anglaterra va ocupar Menorca. Les obres d’ampliació del castell de Sant Felip començaren abans de la signatura del Tractat d’Utrecht, l’any 1713, pel que Gran Bretanya va obtenir la sobirania de Menorca. Consistí essencialment aquesta ampliació en la construcció al voltant del castell espanyol de contraguàrdies, envoltant els baluards, i al davant de les cortines van ampliar els revellins espanyols. Tant contraguàrdies com revellins tenien els seus respectius fossats, que enllaçaven amb els originals a distints nivells. Aquest conjunt central estrellat s’envoltà d’una sèrie de llunetes i reductes que anaven des del port de Maó fins a la cala de Sant Esteve.

A la vora de la fortalesa va créixer el poble de Sa Raval, antecedent de l’actual poble des Castell, que fou emprat per les tropes franceses el 1756, durant la guerra dels set anys, per aproximar-se al castell i capturar-lo a l’assalt.

El 1782 el castell anglès patí un altre setge, que aconseguí la seva rendició, recuperant Espanya l'illa després de més de mig segle en mans britàniques. Carles III ordenà d'enderrocar el castell; en l'actualitat únicament se conserven els subterranis i les ruïnes de les obres de superfície, encara que, des de l’aire, és observable la silueta d'allò que fou aquell castell.

Quan es va muntar l’artilleria de la Mola, anys després de la demolició del castell, s'hi varen instal·lar dues bateries: una a la punta de Sant Carles i la del Príncep, cap a l’interior del port.

Anys després, el Ministeri de Foment restaurà les antigues muralles de Sant Felip, que limiten amb el port de Maó. En els darrers anys el Consorci del Museu Militar de Menorca, ha realitzat una important tasca de neteja i habilitació dels subterranis del castell, per adequar-les a la visita.Consorci del Museu Militar de Menorca
Visites nocturnes al Castell de Sant Felip


  

 
CONTACTAR
Si us voleu posar en contacte amb nosaltres per gestionar els tràmits dels diferents departaments, fer una consulta o obtenir informació, fer un suggeriment, una queixa o demanar qualsevol altra qüestió, ho podeu fer a la mateixa seu de l’Ajuntament.

Plaça Esplanada, 5 - 07720 Es Castell Telèfon: 971 36 51 93 - Fax: 971 36 54 12 alcaldia@aj-escastell.org Carpeta Ciutadana Seu electrònica
Ajuntament des Castell