Plaça Esplanada, 5 - 07720 Es Castell - Telèfon: 971 36 51 93 - Fax: 971 36 54 12
 
 
     
Consultes i suggeriments
 
 
Seu Electrònica


Indicadors de Transparència

Ràdio

WebCam Sant Jaume


Certificat de resident per a viatjar
Carpeta Ciutadana
Bústia de SuggerènciesComerços

Perfil del contratant
Policia Local
Proteccio civil
Escola de Música


Residus Sòlids Urbans
LOGO
          

FORTALESA D'ISABEL II (LA MOLA)


 


 

Fortalesa de La Mola per Menorquino [CC BY-SA 4.0


La península de la Mola tanca l’entrada del port de Maó per nord, té una extensió aproximada de 1 Km2. Al segle XVIII els anglesos iniciaren la construcció del fort de Santa Anna, que no acabaren. En aquell moment van considerar més oportú emprar els seus recursos en ampliar i modernitzar el castell de Sant Felip a la ribera sud de la boca del port de Maó.

Les obres de fortificació de la Mola s’iniciaren l’any 1847, degut a la rivalitat entre Anglaterra i França a mitjans del segle XIX, que afectava a Menorca, situada a l’encreuament de les rutes Toló-Alger i Gibraltar-Malta.

La fortificació anava des de la costa nord de la Mola, tancant la gola, fins el Clot, a la costa sud. Fou inaugurada l’any 1852, però no es considerà suficient, elaborant un projecte molt més ambiciós que fou el definitiu. Es traçà un front poligonal, amb dos trams ben diferenciats, al front terrestre i al front marítim. El primer defenia l’accés a la fortalesa per els Freus, protegit per un ample fossat, i el segon batia amb els seus canons l’entrada del port de Maó. Una altre obra important aproximadament al centre de la línia poligonal, es l’hornabec, que pel seu costat dret bat el front terrestre, mentre que per la seva ala esquerra bat el front marítim.

Acabada la fortificació s’inicià l’aprovisionament de l’artilleria. Els primers canons foren Krupp de 30,5 cm i 26 cm, després els Ordoñez de 24 cm, i més tard els Munaiz de 15 cm. Aquests constants canvis d’armament són visibles sobre el terreny, per les distintes bateries, ja desartillades, que existeixen. Posteriorment s’instal·laren els últims canons, els Vickers, durant la 2ª República. D’aquests en queden dos a la Mola, que poder ser visitats, tant el canó pròpiament dit, com les instal·lacions soterrades que permetien el funcionament de la bateria.

La Mola de Menorca. Fortalesa Isabel II
 
 
 
CONTACTAR
Si us voleu posar en contacte amb nosaltres per gestionar els tràmits dels diferents departaments, fer una consulta o obtenir informació, fer un suggeriment, una queixa o demanar qualsevol altra qüestió, ho podeu fer a la mateixa seu de l’Ajuntament.

Plaça Esplanada, 5 - 07720 Es Castell Telèfon: 971 36 51 93 - Fax: 971 36 54 12 alcaldia@aj-escastell.org Carpeta Ciutadana Seu electrònica
Ajuntament des Castell