ILLA DEL REI (Port de Maó)

 
 
Illa del Rei 2011 per Dreizung [CC BY-SA 3.0]
L'illa, coneguda en època britànica com The Bloody Island, es troba al centre del port, entre Maó i Es Castell. El seu nom es deu al fet que, segons les cròniques, aquí va desembarcar a la seva arribada a Menorca Alfons II de Catalunya i III d'Aragó, El Liberal, quan va prendre l'illa en 1287 als musulmans.

A l'illa destaquen dos conjunts d'interès arquitectònic: les restes de la basílica paleocristiana, que comptava amb un mosaic actualment conservat al Museu de Menorca, i l'antic hospital militar.

Aquest edifici va ser construït durant la primera dominació britànica i uns anys després notablement ampliat (1771-1776). Va ser seu de l'hospital de la marina britànica i després de la conquesta espanyola, hospital militar des de finals del segle XVIII fins als anys seixanta del segle XX, en què es va abandonar en construir-ne un de nou a la ciutat de Maó. La seva planta té forma d'U i dos pisos, amb porxos correguts superposats, reforçats per contraforts. Es tracta d'un edifici de concepció unitària i organització racional. Destaca la torre, sobre el cos central, com a element jerarquitzador de l'ordre de l'edifici, i el més significatiu de la silueta de l'edifici.

En aquella època, l'hospital tenia quaranta sales per als malalts, diferents habitacions per als facultatius, infermers i altres treballadors, i tots els serveis necessaris de bugaderia, farmàcia i cuines, a més de tres cisternes i sala de banys. En 1784, els espanyols el van dotar d'una capella, dedicada a Sant Carles.
Fundación Hospital de la Isla del Rey

 

 
Ajuntament des Castell