Els antics quarters des Castell acolliran una residència per a gent gran i un institut d'FP, i al clot de Santa Anna es construiran habitatges socials

Els antics quarters des Castell acolliran una residència per a gent gran i un institut d'FP, i al clot de Santa Anna es construiran habitatges socials20 de novembre de 2019

Aquest matí, la presidenta Francina Armengol, acompanyada dels consellers Marc Pons i Martí March, de la consellera Fina Santiago, de la batlessa des Castell, Joana Escandell, i de la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, ha presentat els usos que es donaran als antics quarters.

Els antics quarters des Castell es convertiran en una residència per a gent gran dependent i un institut de formació professional. A més, es construiran mig centenar d’habitatges de protecció oficial (HPO) i un aparcament soterrat al clot de Sant Anna.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada del conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons; de la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago; del conseller d’Educació, Universitat i Recerca, Martí March; de la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, i de la batlessa des Castell, Joana Escandell, ha presentat els nous usos que es donaran a aquests solars.

Armengol ha posat en valor la col·laboració i la coordinació entre les tres institucions “per impulsar un projecte de referència que és un revulsiu per al municipi des Castell i l’illa de Menorca”. La presidenta ha destacat que amb el projecte que s’ha presentat es garanteixen els drets bàsics de la ciutadana, amb “una inversió molt important en educació, el dret de les persones grans a ser ateses en bones condicions i la garantia d’un habitatge digne”. 

També ha agraït la implicació i la lluita de la societat civil, que des de fa anys ha reclamat que els quarters siguin públics: “No podíem deixar que caigués en mans privades”. Armengol ha subratllat la importància de la recuperació del patrimoni i la història des Castell per projectar futur.  

Mig centenar d’HPO

Pons ha explicat que la parcel·la del quarter del clot de Santa Anna, de devers 3.215m2, passarà a ser de l’Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI) i s’hi construiran entre 41 i 45 HPO de 50m2 amb un dormitori. El pressupost és de 5,5 milions d’euros, amb els quals es compta fer-hi també un aparcament soterrat de 120 places.

A més, la planta baixa i els espais del Centre de Dia i Club de Jubilats es cediran a l’Ajuntament per a usos socials. 

Residència per a gent gran

A la parcel·la del quarter Duc de Crillón, amb 1.221m2 de superfície, s’hi crearà una residència per a gent gran dependent, que comptarà amb un nou espai per al Centre de Dia. Així, ho ha presentat Santiago, i amb la qual es dona resposta a una necessitat prioritària del municipi, ja que no disposa de residència. 

Tindrà una capacitat d’entre 60 i 70 places i es disposa d’un pressupost de 6 milions d’euros. 

Nou Institut de Formació Professional

La parcel·la i edificis de l’antic quarter Conde de Cifuentes (6.000m2) tindrà un ús educatiu, amb la construcció d’un nou centre integrat de formació professional en línia oberta. Amb aquest institut es podran adequar les condicions d’alguns tallers per fer-los més versàtils i adaptar-se a les 
necessitats formatives. 

March també ha explicat que s’alliberaran espais dels instituts del Llevant perquè, amb petites remodelacions, puguin resoldre les necessitats i demandes actuals. 

Cal recordar que el Govern va culminar la compra dels quarters el 8 d’abril d’aquest 2019, després d’un procés de negociació llarg entre el Govern, el Consell insular i l’Ajuntament des Castell i la SAREB per adquirir els immobles a un preu adequat i just per destinar-los a usos públics. 

A la presentació també hi havia representants de diverses entitats socials i cíviques des Castell i anteriors batles i representants municipals.