Plaça Esplanada, 5 - 07720 Es Castell - Telèfon: 971 36 51 93 - Fax: 971 36 54 12
 
 
     
 
 
Seu Electrònica


Indicadors de Transparència

Ràdio

WebCam Sant Jaume


Certificat de resident per a viatjar
Carpeta Ciutadana
Bústia de SuggerènciesComerços

Perfil del contratant
Policia Local
Proteccio civil
Escola de Música


Residus Sòlids Urbans
LOGO
          

Panorama històric

En la panoràmica de les poblacions menorquines, n'hi ha una que destaca per les seves característiques peculiars.Panoramica sant felip És diferent, sense ser-ne discordant, de la resta dels nuclis de població de l’illa. Em refereixo, com és fàcil d’imaginar, a una vila lluminosa i bella, que, com no poques vegades s’ha fet notar, és la primera del territori espanyol a la qual arriben els raigs del sol naixent. És una vila que ha tingut diversos noms i que per la seva vinculació a l’antic i famós castell de Sant Felip el poble col·loquialment anomenà es Castell, el seu nom oficial en l’actualitat.

Aquesta vila, que va néixer com a arraval d’aquest castell, fou designada de primer amb el mateix nom de Sant Felip. Després, en temps del domini anglès i havent-ne variat unpoc l'emplaçament, va rebre el nom de Georgetown. El desplaçament d’aquest nucli urbà donà lloc que el poble, distingint bé la realitat de les coses, parlés de s’Arraval Vellai s’Arraval Nova. En la reconquesta espanyola de l’illa en temps de Carles III sorgí la denominació de Real Villa de San Carlos, que s’abrevià en Villacarlos.

Aquesta diversitat de noms ve a ser per si mateixa un signe i un exponent de la molt notable varietat i riquesa històrica i de valors humans que es troben en aquesta població menorquina, com a cas molt peculiar i digne d’atenció.
En el substrat humà d’aquesta població, s'hi adjuntaren elements de molt diversa procedència, amb orígens culturals i sociològics peculiars i distints. Els canvis de domini polític que experimentà Menorca en el segle XVIII varen afectar de manera especial l’arraval del castell. També l’intens moviment naval que afectà el port de Maó va tenir repercussions molt importants en aquest poble de ribera. Les grans guarnicions militars que albergà aquesta localitat, com també la proximitat amb la fortalesa de la Mola, han estat així mateix uns elements molt influents fins a temps recents.

PanoramicaAixí doncs, de tot plegat en resulta que en una població relativament petita s’hagi donat una gran varietat de situacions humanes i laborals: as Castell hi han conviscut en bona harmonia tant homes del camp com homes de la mar, tant pescadors artesans com navegants d’altura, així com experimentats mestres de ribera, artesans de diversos oficis, militars de tota l’escala de graduacions i empleats de l’administració portuària o d’altres serveis vinculats a l’Estat de la nació. De tot això n'ha derivat una gran densitat d’esdeveniments i peculiaritats, que s’ha posat de relleu al llarg de cinc segles d’existència d’aquesta població.

D. Guillermo Pons Pons
Cicle de conferències del 2n centenari del Tractat d'Amiens

 
CONTACTAR
Si us voleu posar en contacte amb nosaltres per gestionar els tràmits dels diferents departaments, fer una consulta o obtenir informació, fer un suggeriment, una queixa o demanar qualsevol altra qüestió, ho podeu fer a la mateixa seu de l’Ajuntament.

Plaça Esplanada, 5 - 07720 Es Castell Telèfon: 971 36 51 93 - Fax: 971 36 54 12 alcaldia@aj-escastell.org Carpeta Ciutadana Seu electrònica
Ajuntament des Castell