Plaça Esplanada, 5 - 07720 Es Castell - Telèfon: 971 36 51 93 - Fax: 971 36 54 12
 
 
     
Consultes i suggeriments
 
 
Seu Electrònica


Indicadors de Transparència
Ràdio
Certificat de resident per a viatjar

Carpeta Ciutadana
Bústia de Suggerències


Comerços

Perfil del contratant
Policia Local
Proteccio civil
Escola de Música

Residus Sòlids Urbans
LOGO
          

Història del Poble des Castell

La historia del poble des Castell, es remunta al segle XVI, tot i coincidint amb l'assalt i s'aqueix del pirata otomà Keir Eddin barba-rossa (*), fet produït el 1535. De resultes d'aquest succés, l'Emperador Carles I d'Espanya i V d'Alemanya (**), decretà per Reial ordre de 13 de juliol de 1.554 l'edificació d'una fortalesa a la boca del Port de Maó per a la seva defensa. Els terrenys elegits foren la possessió de “Torre d'en Serra” propietat de Pau Serra, jurat maonès.

 

(*)   (**) 

 

Fou tan important l'edificació d'aquest Castell anomenat "de Sant Felip", que hi participà gent de tota l'illa; picapedrers, paletes, fusters i obrers de totes manes. Aquestes persones hi feien tota la setmana treballant i això va fer que s’edifiquessin barraques als voltants de l'obra per a passar-hi la nit, aquestes barraques amb el temps es convertiren en cases i les cases en poble com veurem tot seguit.


A aquest nucli poblat se'l denominà “Raval del Castell de Sant Felip” i es trobava just a les portes de la fortalesa, la població que habitava el poble eren les famílies dels soldats i els propis militars que defensaven el Castell.

Els historiadors locals hi coincideixen, ja que si primer els allotjaren dins del castell molts d'ells eren soldats casats i prest hi va faltar espai per allotjar a les seves famílies, d'aquesta manera aprofitaren les edificacions dels obrers, abans esmentats, per a convertir-les en cases. Amb el temps l'expansió urbanística arribà a l'extrem que des de les teulades de les cases quasi es podien tocar les parets de la fortalesa, tant es així que el 1.679 es procedeix a l'enderrocament de les cases que estaven més pròximes al castell i es forma d'aquesta manera una petita esplanada entre la fortalesa i les cases. Tot i així la manca d'allotjaments, perpetrà que es reconvertíssin altre vegada més cases, ofegant novament l'entrada de la fortalesa. Al 1.685, ja hi residien unes 3000 persones.


A principis del segle XVIII, es desferma la guerra espanyola per a la successió a la corona la qual va enfrontar a austriacistes i borbònics en una guerra fratricida. Menorca no es quedarà al marge i el Raval també hi jugarà el seu paper quan al 1709 els austriacistes fan servir la coberta per atacar el Castell. Aquest primer enfrontament i posterior atac britànic 1713 (que derivà en la primera dominació britànica de Menorca), van ser dos fets prou convincents perquè, a partir del 1.719, es traslladés el Raval 500 passes més lluny, per intentar evitar que s'aprofitessin les cases com a eventual murada per a tornar a atacar la fortalesa.

Durant la primera dominació Britànica de Menorca (1.713-1756), no minvaren els privilegis dels habitants del Raval, sinó que en serà un benefici, les intencions dels nouvinguts era la d'arrasar aquest nucli per lo molt perjudicial que era per a la seguretat de la fortalesa i perquè els seus habitants havien estat fidels als borbònics.


El cas es que el nou Raval (com es denominà a partir d'ara) torna a créixer desmesuradament ja que estaria habitat pels “Ravalencs” i per les famílies dels soldats nouvinguts. Així arribem al 1.756 i Europa es troba immersa dins la guerra dels set anys, França decideix la invasió de Menorca, i altre vegada el Raval jugua el seu paper. Les cases tornen a servir com a murada per atacar el Castell, presa l'illa, les autoritats franceses si be estan convençudes que el raval ha de ser enfonsat no ho porten a la practica per falta d'allotjament de les nombroses tropes.

Finalment Menorca torna a Anglaterra per la pau de Paris del 1763, i ara sí, a partir del 4 de febrer 1.771 després de la publicació del Band del general Moystin i havent-se ja traçat la nova població a l'actual ubicació, segons disseny de l'enginyer Mackellar, els pobladors del Raval son obligats a colonitzar la nova “Georgetown” en honor al Rei Jordi III de la Gran Bretanya, nom que li fos canviat el 1.782 per “Villa Real de Carlos III” Villacarlos, i a partir del 1.989, recobrà la denominació popular des Castell.