El vicepresident Yllanes presenta els ajuts SOLBAL 2 al parc fotovoltaic de Trepuconet

El vicepresident Yllanes presenta els ajuts SOLBAL 2 al parc fotovoltaic de Trepuconet23 de juliol de 2021

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha destacat aquest migdia al parc fotovoltaic de Trepuconet l’impuls que estan tenint les energies renovables a Menorca, durant la presentació dels ajuts del SOLBAL 2, fonamentals per avançar en l’objectiu d’arribar al 2030 amb un 35 % d’energies renovables al conjunt de les Illes Balears.
.
Yllanes ha explicat que Trepuconet «és un clar exemple dels projectes d’energies renovables que volem: un projecte de petites dimensions, amb una potència de 1,5 MW, que produirà l’electricitat equivalent al 15 % del consum del municipi des Castell i que neix com el primer parc fotovoltaic socialitzat de les Illes, obert a petits inversors del municipi i de l’illa, fruit de la col·laboració entre administracions. Un clar exemple de participació veïnal i municipal a favor de la transició energètica, que rebrà un ajut de 200.000 euros a través del programa d’ajuts SOLBAL 2. I exemple també de l’interès que hi ha a Menorca per les renovables, amb nous projectes que es tramiten, per als quals se sol·liciten ajuts i que gràcies a aquests incrementen la seva viabilitat».

Trepuconet és un projecte impulsat pel Consorci de Residus i Energia de Menorca, amb el suport de l’Institut Balear de l’Energia (IBE) i de l’Ajuntament des Castell. És un dels sis projectes d’energia fotovoltaica que rebran subvenció a Menorca a través del SOLBAL 2, que en total sumen més de 4 milions d’euros d’ajuts d’inversió i més de 30 MW de potència. Cinc d’aquests projectes són petits, és a dir, de menys de 5 MW, i tots ells han d’estar en marxa abans de finals del 2022.

El vicepresident ha estat acompanyat del conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca i president del Consorci de Residus i Energia, Josep Juaneda; la batlessa des Castell, Joana Escandell; el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava; la directora insular de Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca, Irene Estaún, i del director gerent de l’IBE, Ferran Rosa.

Per al director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, «els projectes finançats amb aquest SOLBAL 2 reforcen l'aposta per renovables de les illes i sumaran capacitat renovable per assolir els objectius que tenim marcats a la Llei de canvi climàtic. Aquest projecte de Trepuconet és un exemple perfecte del que hem demanat al Ministeri: finançament per a projectes petits amb baix impacte ambiental i, a més, amb capacitat de socialització».

En el mateix sentit, Ferran Rosa, director gerent de l’IBE, ha manifestat que «Trepuconet és un projecte pilot del que volem a les Illes: projectes petits i participats socialment, en els quals els beneficis quedin en el territori».

Ajuts SOLBAL 2

El SOLBAL 2 és un programa d’ajuts gestionat per l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi Energètic (IDAE), que estarà dotat amb 18,7 milions de fons FEDER que es destinaran a reforçar l’estratègia d’electrificació de l’arxipèlag amb energies verdes, amb especial èmfasi en la fotovoltaica. El programa, que proporcionarà 142 MW més de potència a les Illes Balears a finals de 2022, és imprescindible per incrementar el percentatge d’energies renovables a les Illes Balears, avançar així en la descarbonització del nostre sistema econòmic i la mitigació dels efectes del canvi climàtic.

El SOLBAL 2 dona continuïtat a la iniciativa plantejada en la primera edició (2019) i sumarà 38 nous projectes d’instal·lacions fotovoltaiques que aportaran més de 142 MWp de nova potència renovable al conjunt de les Illes. Es tracta tant d’instal·lacions en sòl com en cobertes o marquesines. Del total de projectes admesos, 28 operaran a Mallorca (amb una potència de 111,481 MW i un ajut de 14,6 milions d’euros), 6 a Menorca (30,1 MW i un ajut de 4 milions) i els 4 restants a Eivissa (0,5 MW i un ajut de 80.000 euros). Es preveu que els 18,7 milions d’euros en ajuts de l’IDAE mobilitzin, al seu torn, unes inversions equivalents a 108 milions d’inversió.

La posada en marxa del programa SOLBAL 2 s’emmarca dins l’objectiu del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) de promoure estratègies d’energia renovable en els arxipèlags balear i canari, en col·laboració amb els governs autonòmics i insulars respectius que permetin, al seu torn, reduir els corresponents sobrecostos energètics que implica la singularitat dels territoris insulars.

 
Contactar
Si us voleu posar en contacte amb nosaltres per gestionar els tràmits dels diferents departaments, fer una consulta o obtenir informació, fer un suggeriment, una queixa o demanar qualsevol altra qüestió, ho podeu fer a la mateixa seu de l’Ajuntament.

Plaça Esplanada, 5 - 07720 Es Castell Telèfon: 971 36 51 93 - Fax: 971 36 54 12 registre@aj-escastell.org Carpeta Ciutadana Seu electrònica
Ajuntament des Castell